Hoe beschikbaar is uw ICT-omgeving? 100% is een noodzaak!

Het ‘Internet gaat verdwijnen’!

Hiermee bedoel ik niet dat het internet letterlijk verdwijnt maar het verdwijnt uit ons bewustzijn, het is er gewoon. Of we onze smartphone uit onze jaszak halen, een apparaat aanzetten of een ruimte binnenlopen, we zijn verbonden met alles en iedereen om ons heen zonder dat we daar over nadenken. Het ontbreken ervan is als het niet meer opkomen van de zon ‘s morgens. Ook uw klanten hebben tegenwoordig deze verwachting van uw online systemen!

Hoe lang kan het bedrijf zonder ICT beschikbaarheid?

ICT speelt een steeds belangrijkere rol in de sierteeltsector, zodat we niet langer zonder een 24/7-beschikbaarheid van deze voorzieningen kunnen. Dat vereist een hoogwaardige technische infrastructuur, maar natuurlijk ook een goede bescherming van de faciliteit en de daarin opgestelde IT-apparatuur. Generieke beschikbaarheidsdoelstellingen van bijvoorbeeld 99,9% hebben tegenwoordig weinig waarde meer! Want bijna 9 uur verstoring per jaar (dat betekent 99,9% beschikbaarheid) valt altijd op het verkeerde moment, bijvoorbeeld tussen 6 en 10 uur door de weeks. Dus moeten IT-systemen voor zero-downtime ontworpen worden.

Complexe IT-platformen zijn per definitie risicovol

De overgrote meerderheid van de bedrijven werken met meerdere IT-platformen. Als IT-omgevingen groeien, gecombineerd met “Multi Point Solutions” en technologieën zoals cloud computing, wordt de totale IT-architectuur steeds complexer en moeilijk beheersbaar. Dit doet afbreuk aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de ICT omgeving. Storingen zijn niet alleen het gevolg van menselijke fouten of slechte processen (gemiddeld 33% van de oorzaak), maar komt vaak ook door fundamentele technologische kwetsbaarheid van de onderliggende ICT-platformen (gemiddeld 25% van de oorzaak). Andere oorzaken komen voort uit “single points of failures (bijvoorbeeld netwerkverbindingen), stroomuitval en security lekken.

Verouderde hard- en software hebben niet alleen kans op storingen, ze zijn ook een gemakkelijker doelwit voor hackers – en het aantal aanvallen blijft stijgen zoals u in de krant kunt lezen. Dergelijke aanvallen leiden vaak tot een verlies van gevoelige gegevens of een negatief effect op de beschikbaarheid van de systemen.

Redundantie voor betrouwbaarheid

Een belangrijke methode voor het voorkomen van downtime incidenten is om redundante technologie te implementeren. Zo is het mogelijk om alle gevoelige data tweemaal op te slaan – in twee identiek ontworpen datacenters op verschillende fysieke locaties (bijvoorbeeld één lokaal en één in de cloud). Op die manier heeft uw bedrijf altijd toegang tot alle belangrijke gegevens, zelfs als een van de twee datacenters offline moet gaan, en blijven de systemen altijd beschikbaar voor uw klanten en uw bedrijfsvoering. Redundantie brengt vaak extra kosten met zich mee, maar levert op de langere termijn rendement: er is veel minder kans op een IT-storing die schadelijk voor uw inkomsten en reputatie kan zijn.

Het creëren van een stabiele, veilige en veerkrachtige IT-architectuur betekent onvermijdelijk revisie van complexe legacy-omgevingen. Om op dagelijkse basis betrouwbare IT-diensten te leveren, zijn gestandaardiseerde platformen die hoge prestaties met hoge beschikbaarheid combineren een noodzaak. Met moderne software toepassingen kunnen ook wijzigingen in uw software omgeving doorgevoerd worden zonder dat uw systemen gestopt hoeven te worden – resulterend in always online en zero downtime.

Samengevat: een IT-architectuur moet met zorg worden ontworpen en heeft een vooruitziende blik nodig wat zal resulteren in een IT-omgeving van duurzame kwaliteit en betrouwbaarheid waarmee u de basis legt voor de nieuwe digitale wereld.

Waar staat uw bedrijf met digitale volwassenheid?

Vraagt u zich af of uw organisatie klaar is voor een digitaal transformatietraject, of hoe uw organisatie zich hiervoor klaar maakt? Een Digital Readiness Scan brengt in kaart in hoeverre de technologische basisvoorzieningen en organisatorische verandercompetenties, die nodig zijn voor een succesvol digitaal transformatietraject, aanwezig zijn.

Tijdens de Digital Readiness Scan wordt geïnventariseerd of het benodigde basisniveau aanwezig is, of dat er nog elementen verder ontwikkeld moeten worden om het basisniveau te behalen. In het laatste geval zal in een rapportage worden aangegeven welke elementen dat zijn en welke vervolgstappen daarvoor gezet moeten worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s