Welkom in de wereld van Internet of Things! (publicatie in de Bloemenkrant)

Internet of Things, wat is het?

Over de hele wereld wordt internet gebruikt om informatie te vinden, met anderen te communiceren en zaken te doen. Niet alleen mensen doen dit, ook objecten.IoT

Machines, draagbare fitnesstrackers, thermostaten, koelkasten; ze zijn allemaal steeds vaker verbonden met internet. Niet alleen mooie voor de consument, maar ook voor bijvoorbeeld technische dienstverleners. Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk apparatuur te monitoren, te laten waarschuwen wanneer reparatie nodig is of om producten in de supply chain te volgen.

Sensors, de ogen en oren van IoT,  verzenden enorme hoeveelheden data waardoor alles met alles verbonden is en gevolgt kan worden. Slimme sensors kunnen locatie, temperatuur, vochtigheid ,trillingen en veel meer meten. Kosten van sensors dalen sterk, zogenaamde – NFC ‘sensors‘ zijn zelfs te printen op folie en papier. Momenteel zijn al zo’n 1,9 miljard apparaten verbonden met het Internet of Things, naar verwachting groeit dit naar 50 miljard in 2020.

Waar en hoe wordt IoT al toegepast, een aantal voorbeelden:

Vanuit de file thuis de oven vast aanzetten, de kachel een graadje hoger en vanuit de supermarkt real time in de koelkast kijken wat je nog op voorraad hebt. Met een connected home is dat geen toekomstmuziek, maar realiteit.

De Nest thermostaat is een slimme, op afstand met de smartphone te bedienen, termostaat en leert je routines, weet wanneer je opstaat en wanneer de verwarming ’s ochtends aan moet en zet als je weg bent de verwarming laag, dit bespaart veel energie! Maar omdat de Nest verbonden is aan het internet kan deze ook storing aan de CV-ketel direct aan het onderhoudsbedrijf melden.

Samsung en LG zijn bezig met slimme koelkasten die weten welke producten koud staan, wanneer ze over datum zijn en automatisch een nieuw pak melk bestelt als het bijna op is. Een Amerikaanse startup ontwikkelt een slimme oven die voedsel herkent en de bereidingsmethode automatisch aanpast. Met een app houd je het proces in de gaten.

ASICS, producent van sportschoenen en -kleding, ontwikkelde ’Support Your Marathoner’ toepassing. Zodra een unieke strip op de schoen van de atleet wordt gedetecteerd, verschijnen er aanmoedigingsberichten op een scherm langs de baan.

De Weathercompany (een IBM bedrijf) verzamelt nauwkeurige gegevens met meer dan 200.000 weerstations. Deze informatie is zo nauwkeurig dat het al wordt gebruikt in de luchtvaartindustrie voor o.a. turbulentie voorspellingen. Maar ook in de landbouw en retail worden deze gegevens al veelvuldig toegepast.

Wat betekent IoT voor de sierteeltsector? IoT sensors kunnen de voorraad in de koelcel bijhouden, hoe lang kunnen de bloemen er nog blijven staan voordat het negatieve effecten op het vaasleven heeft? Voor veel producten is de invloed van de koeling op de houdbaarheid bekend. Combineren van product informatie en sensor gegevens maakt een nauwgezette sturing op voorraden en kwaliteit van de producten mogelijk. Ook omstandigheden tijdens transport als temperatuur, vochtigheid en ethyleen kunnen worden gemeten. Hiermee is de conditionering te monitoren en te optimaliseren. Straks is het mogelijk een sensorstripje aan een bos bloemen toe te voegen, die de kwaliteit van het water in de gaten houdt, de consument extra informatie geeft over het product of informatie teruggekoppelt naar de producent. Het Internet of Things gaat de wereld radicaal veranderen en in het bijzonder de relatie tussen organisaties en hun klanten. Er ontstaat een volledig nieuw communicatiekanaal richting de klant. Meer inzicht in klanten maakt het mogelijk extra diensten te leveren gekoppeld aan nieuwe aanbiedingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s