Welkom in de wereld van Blockchain! (Publicatie in de Bloemenkrant)

Blockchain, oftewel gedistribueerd vertrouwen!

Blockchain gaat de wereld radicaal veranderen en heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot de grootste technologische evolutie sinds het internet. Het zal bestaande business modellen op z’n kop zetten. Maar wat is het?

Bij het ontstaan van de handel begint ook de geschiedenis van blockchain. Handel was de simpele ruil van goederen, maar dat werd al snel vervangen door een geldeconomie. Geld is niet altijd mee te nemen dus ontstonden er banken, de “vertrouwde derde partijen” of “trusted third party”. Ook voor bezittingen zijn vertrouwde derde partijen nodig. Zo ligt het bezit van een huis of boot vast bij het Kadaster, gaat de koop ervan via de notaris. En verzorgd de RDW de registratie van o.a. de auto, motor en aanhanger.

Er wordt veel gesproken over blockchain, maar wat is dit nu eigenlijk? Het gaat eigenlijk om een digitale versie van een grootboek gevuld met transacties een soort digitale versie van een grootboek. Deze transacties bevatten verschillende soorten informatie; denkaan verandering van eigenaar van een woning of elektronisch geld. Blockchaintechnologie is oorspronkelijk gecreëerd ter ondersteuning van het Bitcoin-netwerk, een gedecentraliseerd netwerk voor het verhandelen van digitaal geld.

Het bijzondere van dit digitale grootboek is dat de inhoud ervan op duizenden computers in alle hoeken van de wereld opgeslagen kan zijn. Het blockchain netwerk bewaakt de integriteit door vóór het goedkeuren van een transactie vast te stellen of de data juist is èn degene die de transactie wilt uitvoeren daartoe gerechtigd is. Dit proces is een belangrijk element binnen blockchain.

Werking van blockchain

De werking van blockchain is simpel én geniaal. In plaats van een centraal grootboek, als bij een bank, heeft blockchain een gedistribueerd grootboek waarvan iedereen een kopie bewaart. Welke informatie je kan lezen of wijzigingen is afhankelijk van een niet te kraken digitale sleutel.

Is blockchain dan veilig? Elk bezit, bijvoorbeeld een Bitcoin, wordt opgeslagen in een digitale portemonnee. Transacties worden met een digitale sleutel gebaseerd op een persoonlijke code uitgevoerd. Zo wordt de identiteit van de betaler of ontvanger gecontroleerd. Elke transactie kent een unieke code wat fraude voorkomt.

Waar en hoe wordt Blockchain al toegepast, een aantal voorbeelden:

Maersk, ’s werelds grootste rederij, test of de ladingen van het bedrijf beheerd kan worden met blockchain. Dit helpt de documenten van de tientallen miljoenen zeecontainers over de hele wereld te beheren. Digitaliseren van het supply chain proces,en de end-to-end transparantie verbetert de uitwisseling van informatie tussen handelspartners.

Energiebedrijven, in Nederland netbeheerder Enexis, experimenteren met blockchain voor de doorverkoop van energie.

SkuChain werkt aan een Blockchain oplossing voor de voedselvoorzieningsketen. Streven is de consument beter inzicht te geven in de herkomst van het eten, de productiedatum en hoe het efficiënter werd geproduceerd. Een transparant inzicht in plaats van een inefficiënt, eenvoudig te manipuleren etikettering systeem.

in de muziek industrie worden er testen uitgevoerd waarbij alle informatie over muzieknummers worden vastgelegd in blockchain. De muziekindustrie denkt dan aan informatie over de nummers, maar ook de rechten. Wordt de muziek gedownload dan is de producent zeker van betaling!

Wat betekent Blockchain voor de sierteeltsector?

Met blockchain kan de sierteeltsector informatie op een transparante en veilige manier met alle partijen delen en transacties uitvoeren. Een veilige code geeft individuele partijen toegang tot de informatie (zoals bij Maersk). De overdracht van kweker naar verlader en vervolgens naar de handel wordt binnen blockchain vastgelegd en workflow toepassingen bepalen dan de route in de keten. Koppel daaraan een digitaal vraag en aanbod systeem dat op basis van kunstmatige intelligentie de beste prijs bepaalt en de sierteeltketen wordt ineens heel transparant, efficiënt met mogelijkheden voor een optimale kwaliteitsbewaking (zie het SkuChain voorbeeld).

Veredelaars kunnen hun rechten in blockchain vastleggen en beheren met smart-contracts (zoals in de muziek).

En voor een het behoud van de Nederlandse toppositie in de sierteeltmarkt en opgewassen te zijn tegen wereldwijde concurrentie is het verstevigen van het cluster en de transitie naar een nieuw ecosysteem een must. Blockchain kan op een veilige manier het delen van informatie en kennis en de transitie richting een nieuwe eco-systeem ondersteunen.

In dit najaar worden projecten opgestart om te experimenteren met blockchain toepassingen voor de sierteeltsector. Vooruitstrevende partijen kunnen zich bij het projectteam aansluiten. Wil je meedoen, stuur dan een berichtje.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s