Bent u klaar voor Sierteelt 4.0? (publicatie in de Bloemenkrant)

img_0402Welkom in de digitale wereld!

De vierde industriële revolutie staat voor de deur, mogelijk gemaakt door de combinatie van internet en nieuwe technologieën als Kunstmatige Intelligentie, zelflerende computers, robots, 3D-printen en drones. In de nieuwe tijd communiceert alles met elkaar. De nieuwe digitale mogelijkheden laten mensen ook op een andere wijze met elkaar werken, dit is in andere sectoren al duidelijk zichtbaar.

En de sierteeltsector dan?

De toekomst van de sierteeltmarkt is veelbelovend maar er zal voor partijen in de keten veel veranderen. Dit gebeurt door de digitalisering van processen maar ook door een andere en meer online manier van kopen door de consument. Dit geldt ook voor bloemen en planten.

Een paar voorbeelden van de mogelijkheden. Stel je voor…

….dat we door het verzamelen en toepassen van data (sociale media, foto’s, teksten etc.) in combinatie met zelflerende cognitieve computers een veel beter beeld krijgen van het koopgedrag van klanten in verschillende regio’s. Hiermee kunnen we trends beter voorspellen dan nu waardoor handelaren, veredelaars en kwekers beter inspelen op consumentenbehoeften!

…. dan kunnen we de detailhandel ondersteunen bij de invulling van hun product-markt combinaties en aanbevelingen doen voor marketingthema´s, producten en accessoires! Dit zal het marktaandeel t.o.v. de cadeaubon zeker vergroten!

….en we inkopers ondersteunen met analytics- en zelflerende computeroplossingen waardoor ze in één oogopslag een totaal beeld krijgen van historische trends en gegevens over externe invloeden. Dan zal dit zeker tot een efficiëntere inkoop leiden.

…. de kweker deelt dan product- en marketinginformatie direct met de consumentwaardoor een feedbackloop ontstaat van de consument naar de kweker.

….we kunnen producten door de hele distributieketen volgen, gebruikmakend van nieuwe en steeds goedkopere sensortechnologie. We weten waar een product zich bevindt en de consument ook weet de herkomst. Dit geeft een schat aan informatie!

Digitalisering maakt de keten heel kort!

En de voorbeelden zijn geen toekomst, het gebeurt al in andere sectoren! Maar wat is dat dan, Cognitieve oplossingen, Kunstmatige Intelligentie, Analytics, Sociallistening, IoT etc? En wat kan je ermee in de sector?

Digitalisering, bewustwording en de kansen grijpen

Maandelijks neem ik u graag mee in deze nieuwe digitale wereld. Met per onderwerp een uitleg en voorbeelden uit andere sectoren. Tevens beschrijf ik wat het voor de sierteeltsector betekent en interview ik verschillende mensen uit de sector.

Het doel van deze artikelreeks is kennis delen en u te laten zien welke mogelijkheden de nieuwe digtale wereld de sierteeltsector bieden. Digitale toepassingen zullen bijdragen tot een versteviging van de Nederlandse positie in de wereldwijde sierteeltmarkt.

De aftrap gaat over twee weken over kunstmatige intelligentie en cognitieve oplossingen.

 

Wie ben ik?

Ik ben Peter Rosman. Na vele jaren bij grote ICT- en adviesbedrijven (o.a. IBM, CGI, EDS) en een aantal jaren ervaring in de sierteelt besloot ik om te kiezen voor een nieuwe uitdaging, namelijk mijn eigen bedrijf: WeDoDigital (www.wedodigital4u.nl). In de komende periode ga ik mijn ervaring en kennis delen met bedrijven in de sierteeltsector en deze ondersteunen bij het maximaal benutten van de digitale mogelijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s